http://hzpd.org/brno_010803.htm
>> 5. Novinky a zprávy
Brno-1
GSSG-1

svobodní občané a jejich iniciativy, hnutí - HzPD, Zvon, Rovnost, Dk, KAN, NEZ, A.N.O., MDS, Nové hnutí, SŽJ, ...
"Jak podpořit demokracii v ČR"
setkání demokratů v Brně

aktualizováno: 23.7.01
OBSAH
I. Čas, místo
II. Téma, program
III. Účastníci, přihlášení
IV. Kontakt (dotazy, přihlášky, náměty)

Podklady, náměty, projekty

I. ČAS, MÍSTO
  • Pátek, 3. srpna 2001, 16.00 - 20.00 hodin

  •  
  • Brno, hotel Slávie, Solniční 15/17

  • interhotel.net/cz/slavia/czech.htm
    Pokud přijedete autem: kolem hotelu jsou všude parkoviště (je ale dobře možné že místo k parkování budete hledat obtížně - páteční odpoledne...)
    Pokud přijedete vlakem či autobusem: spojení tramvají na ulici Českou, hotel je asi 50 metrů od zastávky.
    Plán města: www.brno-city.cz/map/index-cz.html (hotel Slávie je v centru, uprostřed mapy)

    II. TÉMA, PROGRAM

    Téma setkání "Jak podpořit demokracii v ČR"

  • společné cíle, činnost, spolupráce - možnosti široké spolupráce jednotlivců, stran a hnutí při šíření znalostí o (přímé / participativní / skutečné) demokracii a prosazování jejich ideí v občanské společnosti, politice ("politická politika svobodných občanů") a v neposlední řadě do zákonodárství v ČR
  • kde a jak začít, jak pokračovat - konkrétní kroky a spolupráce
  • konkrétní projekty - obsahuje i projekty ze setkáni v St. Gallen, jejich přehled je zde: GSSG-1
  • Vaše náměty (prosíme o ohlášení, nejlépe předem)
  • PROGRAM

    15.30 - prezence - podklady, návrhy, materiály k jednání a pro informaci (prosíme o přípravu a rozmnožení)

    16.00 - 17.45
    1. 
    Přivítání (5 min.)
    2. 
    Představení HzPD a dalších skupin a stran - v přehledu hlavních bodů (podrobnosti prosím připravte jako materiály k odevzdání, pokud možno již od 15.30)
    3. 
    dosavadní zaměření (HzPD) na dosažení práva občanů na iniciativu a závazné referendum / (Rovnost) na změnu volebního zákona
    4. 
    dosavadní kontakty a sítě - ČR, Evropa, svět
    17.45 - 18.15 - přestávka, volná diskuze

    18.15 - 20.00
    5. 
    Návrhy společné "minimální" platformy pro vzájemnou spolupráci a podporu - v přehledu hlavních bodů (podrobnosti prosím připravte jako materiály k odevzdání, pokud možno již od 15.30)
    6. 
    Praktické kroky pro šíření (přímé / participativní / skutečné) demokracie v české společnosti a diskuse o nich (v případě potřeby rozčlenění do pracovních, tématicky zaměřených skupin - záleží na počtu zúčastněných)
    7. 
    Formulování konkrétní spolupráce,
    další setkání
    8. 
    Závěr


    III. ÚČASTNÍCI, PŘIHLÁŠENÍ (o kterých víme, abecedně, prosíme o doplnění - Poznámka: omluvte mě, že neuvádím tituly, tak jak jsem za ta leta zvyklý, VR):
    -  Pavla Bařinová
    -  Radek Batelka
    -  Z. Sid Bláha
    -  František Červenka (A.N.O.)
    -  P. Filo (SŽJ)
    -  Theo Formánek
    -  Otakar Grund (Dk)
    -  Pavel Holba (a/nebo jiný/í z KAN)
    -  Petr Chmelík
    -  Michal Chromec (Masarykova DS)
    -  Přemysl Janýr
    -  (Jan Křižka ?)
    -  Darius Nosreti (Rovnost, Zvon)
    -  ......... (NEZ, Jiří Novák ?)
    -  Jiří Ohnutek a přátelé (Nové hnutí)
    -  Jiří Polák (HzPD / NDDIE - v sobotu ?)
    -  Vladimír Rott
    -  Martin Stín
    -  Ivan Turnovec (Dk, Rovnost)
    -  Milan Valach (HzPD)
    -  .........
    -  .........
    -  .........
    -  .........
    -  .........

    IV. KONTAKT
    dotazy, náměty a přihlášky na adresu:
    brno@hzpd.org / hzpd@hzpd.org / brno <film.nikola@iol.cz>

    PODKLADY, NÁMĚTY, PROJEKTY
    PODKLADY (abecedně podle autora
    Přehled zúčastněných hnutí, stran (DN
    První návrh společného prohlášení, programu (DN
    Dk - Demokratický klub (IT
    Ukázka pozvání na besedu Dk (IT
    Návrh na změnu českého politického systému ve směru přímé demokracie (JP

    NÁMĚTY (-> PROJEKTY)
    -  korespondenční kampaň za PD (RB
    -  problémy na komunální úrovni (OG
    -  eReferendum / eVoting (JK
    -  koordinace / koordinační centrum reformně demokratických stran, hnutí a sdružení (DN
    -  společné prohlášení, program, ... (DN
    -  společné vydavatelské a mediální centrum (DN
    -  společné informační webové stránky (DN
    -  společný politický subjekt / volby, jak a s kým v dalších volbách (DN
    -  změna českého politického systému ve směru přímé demokracie (JP
    -  změna volebního zákona (IT + J. Krondl)

    PROJEKTY - konkrétní projekty, projednané v St. Gallen, 23.7.01 - GSSG-1

    Přehled zúčastněných hnutí, stran (DN)

    Dk - Demokraticky klub
    Hnuti pro kultivovaci politicke sceny pomoci organizovani besednich mitinku (resp. sireni informaci dalsimi prostredky) a pro obranu demokratickeho prava diskuse o vsech problemech pro kazdeho obcana nasi republiky. V pripade bezprostredniho ohrozeni demokracie hnuti hleda a pouziva dalsi>prostredky na jeji obranu.

    ZVON
    Koordinacni platforma proreformnich demokratickych hnuti a stran, snaha o>sjednoceni autentickych aktivistu, hnuti a stran na spolecnem ideovem a>organizacne-informacnim minimu.  Vytvareni spolecnych informacnich>webovskych stranek a pojitka mezi internetovymi besedami.

    HzPD
    Navrh na zmenu ceskeho politickeho systemu ve smeru prime demokracie>(viz stejnojmenny material HzPD)

    KAN

    NEZ

    MDS - Masarykova demokraticka strana

    ROVNOST
    Hnuti za reformu volebniho systemu

    RSCM

    PB

    *strany usilujici vytvorit silny vlastni nebo integrovany subjekt pro reformu demokracie prostrednictvim vitezstvi ve volbach


    První návrh společného prohlášení, programu (DN)

    Hledame spolecnou platformu pro koordinaci autentickych reformnich prodemokratickych sil, at jiz momentalne sleduji jakykekoli prijatelne konkretni tema.

    Mnohokrat jsme se v ramci ruznych hnuti (Impuls 99, Dekujeme, odejdete!, Politicky klub, Demokraticka iniciativa obcanu aj.) znazili spojit proreformni demokraticke sily a vzdy byly nase snahy rozbity nebo jsme jednoduse nemeli dost vule a sil ke sjednoceni pozitivnich sil a k sireni osvety za ucelem.

    Je proto treba vytvorit alespon minimalni jednotne vychodisko, nejzakladnejsi organizovanou platformu, na ktere se musime shodnout vsichni, vsichni musi ustoupit alespon tolik, aby byl mozny dalsi koordinovany postup. Ja jsem nazval tuto zakladni platformu OS Zvon, ale mozna, ze domluvime neco jineho, mozna se dokonce rovnou shodneme na politicke strane, ktera by byla zaroven obecnou platformou a zaroven prostredkem pro konkretni cile. ZVON, HZPD, ROVNOST a dalsi hnuti samozrejme zustanou i v pripade vytvoreni strany (koalice stran) fungovat dale, prinejmensim jako obcanska rovina pro lealizaci danych projektu a POJISTKA pro pripad, ze strana (koalice) selze.

    Muzeme predpokladat, ze spolecna platforma bude do jiste miry obsahovat a realizovat zakladni cile jednotlivych hnuti. A tuto miru by bylo vhodne odhadnout pri formulovani programu schuze, predbezneho prohlaseni a programu vznikajici jednotne platformy (sdruzeni/strany).


    Dk - Demokratický klub (IT)

    Demokratický klub byl založen 28. září 1948 v Horních Počernicích. Vznikl jako součást snah bránit nenásilně demokracii, podle představ zakladatelů ohroženou, ve skutečnosti již zcela potlačenou komunistickým únorovým pučem.

    Tehdejší ustavující schůze byla na mnoho let zároveň schůzí poslední. Nadále existoval klub ilegálně. Diskusní kroužky kolem vysokých škol byly ale brzy rozehnány. Před polovinou padesátých let byla řada jeho členů nucena opustit Prahu, někteří šťastnější emigrovali. Styk mezi členy, pokud se při inspiračním způsobu existence znali, ale nikdy zcela neustal.

    Zastaveno jen bylo přijímání členů nových, aby se do prořídlé klubové společnosti nedostali konfidenti. Z technických důvodů bylo zastaveno i vydávání tiskovin.

    K renesanci činnosti Demokratického klubu došlo 15. května 1990, kdy nabylo právní moci schválení nových stanov. V současné době má klub více než tři stovky členů v jednadvaceti zemích. Členy klubu jsou osoby různého zaměření v celém rozsahu demokratického politického spektra. V současné době vede klub devítičlený výbor v jehož čele je prof. Ing. Zdeněk Pavlík, DrSc. Pro členy je vydáván měsíčně Dk - dialog a pořádají se pravidelná setkání. To že v rámci klubových setkání je možná komunikace všech směrů, že se názory tříbí kultivovaně a že se dbá na kulturu projevů, je v současné politické situaci, kterou charakterizuje značná militantnost, tou hlavní předností.

    Cílem Demokratického klubu je kultivovat politickou scénu a bránit demokratické právo diskuse o všech problémech pro každého občana naší republiky. Klub se neuzavírá novým členům. Nechce být jen uzavřenou elitní společností

    Vznikají proto místní, profesní i zájmové skupiny všude tam, kde o to občané projeví zájem. Rozhodli jsme se umožnit činnost klubu i v Turnově. Původně jsme počítali, že koncem září uskutečníme první veřejnou diskusi. Informovat jsme chtěli prostřednictvím Hlasů a ohlasů. Náš text ale nebyl tímto městským tiskovým mediem uveřejněn. Proto není možno uskutečnit první setkání tak jak jsme plánovali, ale až v následujícím měsíci říjnu.

    Petáčky a písemní pozvánky budou rozesílány koncem září. Věřím, že zájemců o kultivované politické diskuse se v našem městě najde dost. Osobně se domnívám, že vznik klubů ve východočeském regionu bude pro místní, ale i tu obecnou, politickou kulturu přínosem.


    Ukázka pozvání na besedu Dk:

    Demokratický klub zve občany na besedu
    Demokratické principy v praktické komunální politice

    V případě slova jako demokracie nejen že neexistuje žádná definice, na níž bychom se shodli, ale pokusu stanovit ji se vzpírají všechny strany. Téměř všeobecně se pociéuje, že řekneme-li o nějakém vládnutí, že je demokratické, jde o jeho chválu. Obhájci každého režimu tvrdí, že je demokratický.

    Označení demokracie, demokratický atd. často používají nejrůznější státní i komunální politici vědomě nepoctivě. Každý má totiž svou soukromou definici, ale snaží se, aby posluchač uvěřil, že má na mysli něco docela jiného. V naší době je téměř každý politický projev především obhajobou neobhajitelného. Existuje-li předěl mezi skutečnými a deklarovanými cíli člověka, politik se snaží občana zmást dlouhými projevy tak, jako když sépie vypouští inkoust. Při tom se v naší době nejde politice vyhnout. Všechny problémy veřejného života jsou politické problémy. Přes halasné proklamace mnohých úředníků, hlavně prostřednictvím "placených obecních médií" se o demokracií velmi často nedá mluvit. Koaliční uskupení v zastupitelstvech preferují mnohdy skupinové a individuální zájmy na úkor těch obecních.

    Mnohdy je součástí řízení obcí i korupční prostředí. S celou problematikou se seznámíme, aé již v rovině obecné, nebo konkrétně na postupech naší radnice. Na besedě se mohou zájemci dotázat i na to, jak by měli postupovat při řešení svých zákonných požadavků. Hosté nás budou informovat nejen o legislativní i občansko právní problematice komunální politiky, ale i o stavu řešení vyšších územních celků. Těšíme se na všechny, kteří chtějí aby správa věcí veřejných fungovala demokraticky.


    Návrh na změnu českého politického systému ve směru přímé demokracie (JP)

    Pod pojmem přímá demokracie si různí lidé - a různé směry v našem hnutí - představují různé věci. Na základě mnohaletých mezinárodních kontaktů, diskusí a účasti na konferencích se mi tyto směry jeví takto:

    1. Klasický a nejrozšířenější směr, který usiluje pouze o zavedení nebo posílení práva na občanskou inicitivu a referendum. Sem patří zejména německá Mehr Demokratie, činnost amerického I&R Institute, NDDIE, belgická WIT a jistě celá řada jiných místních organizací a iniciativ. A ovšem celý švýcarský politický systém, který je do značné míry vzorem pro ostatní.

    2. "Fundamentalistické" myšlenkové proudy a organizace jako Philadelphia II a Direct Democracy v USA, možná i dosud nevykrystalizovaná globální GDDM, právě založená Direct Democracy Now, řecká organizace reprezentovaná Georgem Kokkasem a jiné iniciativy, které se objevují v internetu.

    3. Elektronické modely prosazované počitačovými a internetovými odborníky, kteří navrhují využití moderní sdělovací a informační techniky pro hlasování a diskuse. Zde lze uvést na př. americké Electronic Town Meetings, francouzský Sens public, Vivarto a řadu dalších modelů vyvíjených zejména v Americe. V těchto modelech je přímá demokracie vlastně jen vedlejším produktem technických řešení

    4. Plánovací skupiny (lepší název by byl občanské komise) vyvinuté prof. Dienelem v Německu a výborně fungující už nějakých 30 let, ovšem dosud pouze aplikované na dílčí problémy, které neohrožují existenci etablovaných mocenských struktur. Tento model by se však mohl využít i pro legislativní a konstituční otázky. Mohl by se snadno kombinovat s 1., což se však zatím bohužel neděje.

    5. Komplexní modely alternativních politických systémů. Několik jsem jich prezentoval ve svém paperu určeném pro Lund. V příštím Newsletteru budou dva další.

    Tohle všechno uvádím proto, že si mnozí lidé v ČR a jinde pod pojmem přímá demokracie představují pouze občanskou iniciativu a referendum. Je třeba vidět, že PD může znamenat i mnoho jiných věcí.

    Naskýtá se otázka: Má se hnutí HzPD omezit pouze na bod 1, nebo má usilovat o změnu celého systému?

    V podstatě se jedná o roli, kterou by měly hrát politické strany. Naši přátelé žijící ve Švýcarsku samozřejmě kladou Čechům švýcarský model za vzor. Avšak mezi švýcarskou a českou situací existuje velký rozdíl. Ve Švýcarsku jsou politické strany organickou součástí systému, lidé jim důvěřují a považují stranické politiky za své představitele. Pouze v některých jednotlivých otázkách si občané vyhražují právo strany obejít a přímo určit co sami chtějí.

    V ČR naproti tomu jsou politické strany hluboce zdiskreditovány. Chovají se podobně jako KSČ za komunismu, jsou zkorumpované, arogantní, odtržené od voličů. Usilovat pouze o iniciativu a referendum v této situaci znamená, že nynější systém považujeme za legitimní, že chceme jen krotkou reformu, která na samotném systému mnoho nezmění. Naproti tomu uznávám, že požadavek radikálních změn celého systému by možná narazil na nepochopení a že by proto, z taktických důvodů mohlo být lepší omezit se prozatím na bod 1. Co zvolíme bude záležet na diskusi. Já bych navrhoval následující požadavky:

    1. Jasné vyjádření zásady, že legislativní moc stojí nad výkonnou - což už vyjadřuje samotný termín. V Montesquieově modelu to, myslím, není vyjádřeno. Požaduji to proto, že v nynějších stranických systémech je legislativní i exekutivní moc sloučena v rukou vedení politických stran, což je výsměch demokracii (i na západě).

    2. Přímá volba hlavy státu, ať prezidenta nebo ministerského předsedy. Tento požadavek se už v české diskusi objevil. Vláda složená ze schopných osob a jmenovaná hlavou státu bez ohledu na eventuální stranickou příslušnost.

    3. Možnost, aby kdokoli kandidoval do parlamentu a všech jiných zastupitelských orgánů - t.j. praktická, nikoli jen teoretická možnost. Strany mohou samozřejmě dále navrhovat kandidáty, ale neměly by mít v tomto ohledu de facto monopol.

    4. Odpovědnost poslance (a jiných reprezentantů) voličům v příslušném obvodu, nikoli vedení té které strany. Pravidelné kontakty mezi voliči a reprezentanty - umožněné internetem.

    5. Odvolatelnost i během mandátního období. Toto je dávný požadavek hnutí za přímou demokracii.

    6. Právo veřejnosti nahlédnout do všech dokumentů týkajících se vedení státu a místních zastupitelstev. Utajení jen ve výjimečných případech.

    7. Konečně bych navrhoval v některých případech možnost kombinovat referenda s předběžným posouzením občanskými komisemi. O jejich fungování mám dobrou dokumentaci, kterou jsem dostal přímo od profesora Dienela.